Sunday 27 May 2012

11 foods make your skin glow





Dark Chocolate


 Healthy chocolate!
Urmm..yummy!!


Kajian mengatakan dark chocolate/coklat gelap ( bukan coklat putih atau coklat susu ) adalah baik untuk kesihatan.  Coklat diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan, imengandungi banyak khasiat daripada sayur-sayuran gelap (dark vegetable). Antaranya ialah dari flavanoid, yang bertindak sebagai antioksidanAntioksidan melindungi badan dari penuaan disebabkan oleh radikal bebasyang boleh menyebabkan kerosakan dan mangakibatkan penyakit jantung.Coklat gelap mengandungi satu jumlah yang besar antioksidan (nearly 8 times the number found in strawberries). Flavanoid juga membantu mengurangkan tekanan darah melalui pengeluaran nitrik oksida  dan memperseimbangkan hormon-hormon tertentu dalam badan


Elakkan mengambil coklat dengan karamel atau berinti kerana mengandungi banyak gula dan lemak. So, pastikan anda mencari satu jenama yang mengandungi sekurang-kurangnya 70 peratus dark chocolate.

INFO :

1. Coklat boleh mengakibatkan sakit kepala bagi pesakit migrain..


2. Coklat bahaya kepada binatang-binatang seperti kucing kerana ia mengandungi satu bahan dipanggil teobromina, yang tidak boleh dihadam Jika binatang peliharaan anda sakit selepas memakan coklatbawanya ke doktor haiwan dengan segera.
(Dulu, aku pernah bagi kucing makan choki.choki, sebab kesian, aku bagi dia rasa sikit.. Takot kempunan lak nanti.nasib baik aku tak bagi sebatang teros..sebab tengok dia sedap je jilat. kalo tak, mati ler). Satu info yang sangat berguna!!

3.  Even though it may be healthy, dark chocolate can be very caloric. Savor and enjoy a piece a day, not a bar!


Fish


 Kaya dengan protein.


Nuts


Kaya dengan potasium. Mempunyai pelbagai khasiat


Grapefruit ( limau Gedang )




 Ia  membantu untuk mengawal insulin, mengurangkan kolesterol dan merawat kencing manis.



Melon/ watermelon





Sweet Potato



Dalam ubi keledek terdapat sumber vitamin  A , beta karoten ,kaliumvitamin C, B6, riboflavintembagaasid pantotenik dan asid folik 


Green Vegetable



Sayuran hijau kaya dengan nutrien dan mengandungi vitamin-vitamin A, B, C, E , dan K. Anda boleh mencari vitamin A, C, E & K dalam daun-daun saladkubis dan bayam manakala kebanyakan vitamin B  boleh ditemui dalam brokoli,sayur-sayuran sawi. Ia juga mengandungi Omega 3 fatty acid,  yang membantu  untuk mengekalkan kesihatan matapencernaan,meningkatkan kekuatan tulang dan meningkatkan sistem imun badan.


Green Tea


Rasanye semua orang da tahu khasiat teh hijau ni an..




Berries


Pigmen-pigmen dalam buah ini kaya dengan khasiat antioksida, vitamin C dan E.
Ia membantu menambahbaik penghadaman, peredaran darah dan kulit sihat dan berseri-seri.


Plain Water


Minum air secukupnya setiap air


Carrot


 Lobak merah mengandungi Beta Karoten, vitamin B dan C, Alpha Carotene, kalsium dan Potasium. Ia mampu meningkatkan pertumbuhan sel-sel baru dan dapat membuang toksik dari badan.


Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment