Sunday, 9 September 2012

Resepi Mee Bandung






                                           Sori pic tak menarik.tp rase dy sangat menarik.



Bahan-bahan : 


Minyak


Bawang mesin


Cili boh


Sos tomato


Sos Cili


Udang kering (blend hgg lumat)


Air


Ayam dan Udang


Sawi


Telur


Garam,gula 



Cara : Masukkan minyak, bwg dan cili boh. Tunggu hgg garing. Masukkan sos tomato dan sos cili secukup rasa. Pastu masukkan pula udang kering yang diblend lumat. Then, masukkan air (kalo nk kuah banyak, isi la byk). Tunggu hgg mendidih. Lepas tu, isi lah sayur, telur, garam dan gula secukup rasa. Boleh makan bersama kuew tiaw atau mee kuning.


* Kuew tiaw lebih sedap jika direndam dlm kuah slps siap dimasak.







Sunday, 17 June 2012

Review : Biore Facial wipes



Assalamualaikum

Ok, harini aku nak share something. yang aku guna sejak meningkat dewasa nie kan. Dulu, awal-awal remaja, mana aku amek kesah sangat bende-bende camni. Sekarang, dah rasa besar sikit, siboklah nak try itu, nak try ini. Lagipon, orang kate bila awal 20an nih, penuaan akan berlaku. So, kena lah buat perjagaan kenn. Tapi apa-apa pon, sebelom beli aku akan survey dulu sampai puas hati. taknak lahh jadi bahan eksperimen pulak kann..Biar orang lain je wat eksperimen dulu. wakaka..Aku nak pakai produk-produk yang selamat dan suci je..hohoho!!..



Biore Cleansing Oil- in cotton wipes






Fungsi cotton wipes nie ialah untuk bersihkan muka kita dari bahan-bahan mekap. Yelah, macam-macam bende kita tepek kat muka, foundation lah, eyeshadow la and macam-macam krim bagai..Korang ingat takat cuci muka dengan cleanser, boleh hilang ke? Sebab tulah kulit muka senang nak dapat jerawat, sebab muka tak cuci dengan betoll.kan?



About facial wipes :



- Alcohol free / bebas alkohol

- Tidak berminyak

- Ideal for eye area, face & neck

- Sesuai untuk semua jenis kulit

- Instantly removes all traces of makeup, even waterproof mascara!
( Sape yang suka pakai eyeliner jenis waterproof, senang nak remove guna cotton wipes nih)

- Made from 100% natural fiber


Sunday, 27 May 2012

11 foods make your skin glow





Dark Chocolate


 Healthy chocolate!
Urmm..yummy!!


Kajian mengatakan dark chocolate/coklat gelap ( bukan coklat putih atau coklat susu ) adalah baik untuk kesihatan.  Coklat diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan, imengandungi banyak khasiat daripada sayur-sayuran gelap (dark vegetable). Antaranya ialah dari flavanoid, yang bertindak sebagai antioksidanAntioksidan melindungi badan dari penuaan disebabkan oleh radikal bebasyang boleh menyebabkan kerosakan dan mangakibatkan penyakit jantung.Coklat gelap mengandungi satu jumlah yang besar antioksidan (nearly 8 times the number found in strawberries). Flavanoid juga membantu mengurangkan tekanan darah melalui pengeluaran nitrik oksida  dan memperseimbangkan hormon-hormon tertentu dalam badan


Elakkan mengambil coklat dengan karamel atau berinti kerana mengandungi banyak gula dan lemak. So, pastikan anda mencari satu jenama yang mengandungi sekurang-kurangnya 70 peratus dark chocolate.

INFO :

1. Coklat boleh mengakibatkan sakit kepala bagi pesakit migrain..


2. Coklat bahaya kepada binatang-binatang seperti kucing kerana ia mengandungi satu bahan dipanggil teobromina, yang tidak boleh dihadam Jika binatang peliharaan anda sakit selepas memakan coklatbawanya ke doktor haiwan dengan segera.
(Dulu, aku pernah bagi kucing makan choki.choki, sebab kesian, aku bagi dia rasa sikit.. Takot kempunan lak nanti.nasib baik aku tak bagi sebatang teros..sebab tengok dia sedap je jilat. kalo tak, mati ler). Satu info yang sangat berguna!!

3.  Even though it may be healthy, dark chocolate can be very caloric. Savor and enjoy a piece a day, not a bar!


Fish


 Kaya dengan protein.


Nuts


Kaya dengan potasium. Mempunyai pelbagai khasiat


Grapefruit ( limau Gedang )




 Ia  membantu untuk mengawal insulin, mengurangkan kolesterol dan merawat kencing manis.



Melon/ watermelon





Sweet Potato



Dalam ubi keledek terdapat sumber vitamin  A , beta karoten ,kaliumvitamin C, B6, riboflavintembagaasid pantotenik dan asid folik 


Green Vegetable



Sayuran hijau kaya dengan nutrien dan mengandungi vitamin-vitamin A, B, C, E , dan K. Anda boleh mencari vitamin A, C, E & K dalam daun-daun saladkubis dan bayam manakala kebanyakan vitamin B  boleh ditemui dalam brokoli,sayur-sayuran sawi. Ia juga mengandungi Omega 3 fatty acid,  yang membantu  untuk mengekalkan kesihatan matapencernaan,meningkatkan kekuatan tulang dan meningkatkan sistem imun badan.


Green Tea


Rasanye semua orang da tahu khasiat teh hijau ni an..




Berries


Pigmen-pigmen dalam buah ini kaya dengan khasiat antioksida, vitamin C dan E.
Ia membantu menambahbaik penghadaman, peredaran darah dan kulit sihat dan berseri-seri.


Plain Water


Minum air secukupnya setiap air


Carrot


 Lobak merah mengandungi Beta Karoten, vitamin B dan C, Alpha Carotene, kalsium dan Potasium. Ia mampu meningkatkan pertumbuhan sel-sel baru dan dapat membuang toksik dari badan.


Selamat mencuba!

Moon Brothers!




Mason vs Mavin vs Maden



Mason


Comel gilerr budak mason nih! Dah besar dia sekarang. Untunglahh..kecik-kecik da femes. Beso nanti taktau a camne..Mesti lagi-lagi femes kot. Mason nie ada dua orang lagi adek, iaitu mavin dan maden. Sume ikot jejak mason. Parents dorang mix blood west, padanlahh anak dorang cute-cute..


Mavin



Maden


adek bongsu..


Populariti Moon Brothers


With T-ara



Nickhun (2pm)



Chan Sung (2pm)



Wif Siwan (ZE:A)



Ikon Fesyen!

Kecik-kecik da pandai berfesyen..
Comelnye..rase nak cubit-cubit!!







        Poster Filem 'Baby and Me'


Kolaborasi Mason dengan Jang Keun Suk dalam filem 'Baby and Me' pada tahun 2008 telah berjaya menarik perhatian ramai . Sejak itu, Mason ditawarkan banyak lakonan dan pernah beberapa kali berlakon bersama adeknya, Mavin. Selain Mavin, Mason juga telah berkolaborasi dengan Maden, adik bongsunya dalam pelbagai variety show..




Mason moon moorhouse
All of them are soo cute lorhh!!

Wednesday, 23 May 2012

Soooo cute lah!



ololo..comel ye...
Teringin lah nak ada kucing camni..


3 siblings..



Nape comel sgt ni???...