Sunday, 27 May 2012

11 foods make your skin glow





Dark Chocolate


 Healthy chocolate!
Urmm..yummy!!


Kajian mengatakan dark chocolate/coklat gelap ( bukan coklat putih atau coklat susu ) adalah baik untuk kesihatan.  Coklat diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan, imengandungi banyak khasiat daripada sayur-sayuran gelap (dark vegetable). Antaranya ialah dari flavanoid, yang bertindak sebagai antioksidanAntioksidan melindungi badan dari penuaan disebabkan oleh radikal bebasyang boleh menyebabkan kerosakan dan mangakibatkan penyakit jantung.Coklat gelap mengandungi satu jumlah yang besar antioksidan (nearly 8 times the number found in strawberries). Flavanoid juga membantu mengurangkan tekanan darah melalui pengeluaran nitrik oksida  dan memperseimbangkan hormon-hormon tertentu dalam badan


Elakkan mengambil coklat dengan karamel atau berinti kerana mengandungi banyak gula dan lemak. So, pastikan anda mencari satu jenama yang mengandungi sekurang-kurangnya 70 peratus dark chocolate.

INFO :

1. Coklat boleh mengakibatkan sakit kepala bagi pesakit migrain..


2. Coklat bahaya kepada binatang-binatang seperti kucing kerana ia mengandungi satu bahan dipanggil teobromina, yang tidak boleh dihadam Jika binatang peliharaan anda sakit selepas memakan coklatbawanya ke doktor haiwan dengan segera.
(Dulu, aku pernah bagi kucing makan choki.choki, sebab kesian, aku bagi dia rasa sikit.. Takot kempunan lak nanti.nasib baik aku tak bagi sebatang teros..sebab tengok dia sedap je jilat. kalo tak, mati ler). Satu info yang sangat berguna!!

3.  Even though it may be healthy, dark chocolate can be very caloric. Savor and enjoy a piece a day, not a bar!


Fish


 Kaya dengan protein.


Nuts


Kaya dengan potasium. Mempunyai pelbagai khasiat


Grapefruit ( limau Gedang )




 Ia  membantu untuk mengawal insulin, mengurangkan kolesterol dan merawat kencing manis.



Melon/ watermelon





Sweet Potato



Dalam ubi keledek terdapat sumber vitamin  A , beta karoten ,kaliumvitamin C, B6, riboflavintembagaasid pantotenik dan asid folik 


Green Vegetable



Sayuran hijau kaya dengan nutrien dan mengandungi vitamin-vitamin A, B, C, E , dan K. Anda boleh mencari vitamin A, C, E & K dalam daun-daun saladkubis dan bayam manakala kebanyakan vitamin B  boleh ditemui dalam brokoli,sayur-sayuran sawi. Ia juga mengandungi Omega 3 fatty acid,  yang membantu  untuk mengekalkan kesihatan matapencernaan,meningkatkan kekuatan tulang dan meningkatkan sistem imun badan.


Green Tea


Rasanye semua orang da tahu khasiat teh hijau ni an..




Berries


Pigmen-pigmen dalam buah ini kaya dengan khasiat antioksida, vitamin C dan E.
Ia membantu menambahbaik penghadaman, peredaran darah dan kulit sihat dan berseri-seri.


Plain Water


Minum air secukupnya setiap air


Carrot


 Lobak merah mengandungi Beta Karoten, vitamin B dan C, Alpha Carotene, kalsium dan Potasium. Ia mampu meningkatkan pertumbuhan sel-sel baru dan dapat membuang toksik dari badan.


Selamat mencuba!

Moon Brothers!




Mason vs Mavin vs Maden



Mason


Comel gilerr budak mason nih! Dah besar dia sekarang. Untunglahh..kecik-kecik da femes. Beso nanti taktau a camne..Mesti lagi-lagi femes kot. Mason nie ada dua orang lagi adek, iaitu mavin dan maden. Sume ikot jejak mason. Parents dorang mix blood west, padanlahh anak dorang cute-cute..


Mavin



Maden


adek bongsu..


Populariti Moon Brothers


With T-ara



Nickhun (2pm)



Chan Sung (2pm)



Wif Siwan (ZE:A)



Ikon Fesyen!

Kecik-kecik da pandai berfesyen..
Comelnye..rase nak cubit-cubit!!







        Poster Filem 'Baby and Me'


Kolaborasi Mason dengan Jang Keun Suk dalam filem 'Baby and Me' pada tahun 2008 telah berjaya menarik perhatian ramai . Sejak itu, Mason ditawarkan banyak lakonan dan pernah beberapa kali berlakon bersama adeknya, Mavin. Selain Mavin, Mason juga telah berkolaborasi dengan Maden, adik bongsunya dalam pelbagai variety show..




Mason moon moorhouse
All of them are soo cute lorhh!!

Wednesday, 23 May 2012

Soooo cute lah!



ololo..comel ye...
Teringin lah nak ada kucing camni..


3 siblings..



Nape comel sgt ni???...





Tuesday, 22 May 2012

15 Kebaikan Teh Hijau


Assalamualaikum...



Green tea 


Hi korang! korang suka tak minum teh hijau? haa?tak suke??rugi-rugi..teh hijau ni mempunyai kandungan antioksida yang tinggi, so banyak ler khasiatnya. Memang rasa dia tak sesedap teh yang selalu kita minum iaitu teh hitam (teh merah) sebab pahit. Tapi yang tak sedap tu lahh yang paling bagus dan terbaik. First time aku try minum, kena letak sesudu gula, kalo tak memang tekak aku xleh nak terime. Sekarang aku dah boleh minum teh hijau tanpa secubit gula pon..hihi..


Teh hijau sebenarnya berasal daripada sejenis daun yang dinamakan Camellia sinensis. Ia berasal dari Negara China dan dibawa hingga ke Jepun dan meluas hingga ke seluruh dunia. Di Jepun misalnya, teh hijau dipanggil teh ‘Ocha’ atau ‘nihoncha’.  Di beberapa buah negara, amalan meminum teh hijau mampu mengurangkan kadar kematian. mungkin kerana ianya mempunyai khasiat yang cukup banyak dan lebih baik daripada teh hitam.Teh hijau sesuai diminum di waktu pagi atau ketika minum petang. 




Sekalipun memiliki banyak manfaat, perlu diingatkan bahawa teh juga mengandungi kafein. Jika diambil secara berlebihan, ia dapat menyebabkan beberapa gangguan seperti insomnia, berdebar hati dan ketidakaturan detik jantung. Namun kandungan kafein dalam teh masih tetap lebih rendah jika dibandingkan dengan kopi atau minuman ringan bersoda.



Here are 10 - of many more health benefits that green tea offers.


1. Anti oksidan / awet muda

Teh hijau boleh melindungi kulit dari kesan bahaya sinaran UVIa juga membaiki tisu-tisu anjal yang membantu dalam  mencegah kesan-kesan penuaan.


2. Meransang penurunan berat badan dan membakar lemak

Menggalakkan pembakaran lemak. Mungkin adalah senjata paling berkesan bagi mereka yang ingin langsing dan menguruskan badan..hoho..


3. Melindungi fungsi ginjal


4. Mencegah diabetes


5.  Mencegah penyakit tulang 

Teh hijau mengandungi banyak flourida. Ini membantu ketumpatan mineral dalam tulang.


6. Mengurangkan risiko strok


7. Mencegah penyakit anemia


8. Membantu mencegah penyakit menyerang tubuh badan

Meningkatkan sistem imunisasi badan. Minum  teh hijausetiap hari boleh menyumbang kepada sistem imun yang lebih sihat dan badan anda boleh menghalang  jangkitan-jangkitan dengan berkesan.


9. Melancarkan sistem pencernaan


10. Membantu mengawal paras gula darah 


11. Mengawal tekanan darah tinggi dengan merencatkan tindakan Angiotensin II.


12. Mencegah kerosakan gigi


13. Mempunyai kalsium

Bagi mereka yang tak minum susu, boleh gantikan dengan teh hijau. Yes!


14. Mencegah penyakit jantung


15. Mencegah dan menghancurkan sel-sel kanser.



Aku suke yang lipton punye..tak pekat sangat.


Woww..banyak kan khasiat teh hijau nih..kalo tak tahan, minum slow-slow..lame2 ok lah..Rugi  tau tak cuba..huhu..

Selamat mencuba!






Friday, 18 May 2012

Star!


Assalamualaikum..




Ingat lagi, masa kecik-kecik dulu selalu buat bintang comel nih. Bile time cuti sekolah, buat banyak-banyak. Habis majalah aku koyak, nak buat mende ni punye pasal. Da siap, taruk dalam balang passtu rasa hepi giler sebab dapat buat sume nih..haha..selok.




Bintang di langit,
kelip engkau disana.
memberi cahyanya di setiap insan,
malam yang dingin, ku lalala.....lupe lorh,hehe.



k. bye..gambar tak cantik.

Wednesday, 16 May 2012

Walimatul Urus



Assalamualaikum....


Harini, just nak kongsi serba sedikit tentang hukum-hukum yang orang kita selalu buat bila melangkah ke gerbang perkahwinan..Ada yang tahu, tapi still buat jugak. Walaupun haritu adalah hari bahagia korang, ia tetap tidak menghalalkan cara okay..So aku listkan beberapa perkara bagi mereka yang belom tahu lagi lah!..Yang dah tahu bleh bace jugak..hehe..Diharap dengan panduan ini, kita dapat menjadikan sebuah majlis perkahwinan yang berhak mendapat keberkatan dan keredhaan Allah s.w.t.



1. INAI
Selalu aku tengok orang kawen, mesti nak ukir-ukir kat tangan. Kononnya, cantik lahkan. Padahal dalam islam, inai hanya perlu dipakai di hujung jari je. Sunat bagi wanita baru berkawen untuk berinai di hujung jarinya sahaja. Ukir-ukir nih mirip amalan perkahwinan agama hindu. Lelaki pulak dah jadi trend je pakai inai 3 jari. Sepatutnya tak boleh oke, sebab inai tu perhiasan untuk perempuan. Ada hadis sahih yang melaknat kaum lelaki yang memakai perhiasan kaum wanita.




2. TEPUNG TAWAR, TABUR BERAS,RENJIS AIR MAWAR
Boleh, kalau pengantin adalah ayam..haha(bak kata uai)




3. BERSANDING
Kalau di hadapan lelaki bukan mahram..memang tidak dibenarkan.


Menurut Syaikh Abdullah bin ‘Abdurrahman al-Jibrin hafizahullah: “Perbuatan ini (bersanding) adalah tidak dibenarkan. Sebab ini adalah bukti atas tercabutnya rasa malu dan taqlid (mengikuti) kepada kaum yang suka kepada keburukan. Perkaranya adalah jelas. Pengantin wanita sepatutnya merasa malu menampakkan diri di hadapan manusia, lalu bagaimana dengan perbuatan tersebut yang sengaja dilakukan di hadapan orang-orang yang sengaja menyaksikannya?” (Muhammad al-Musnid, Fatawa Islamiyah, 3/188. Rujuk: Panduan Lengkap Nikah, Abu Hafsh Usamah, m/s. 230, Pustaka Ibnu Katsir)




5. TEPAK SIREH
Haram..Sebab tepak sireh wajib ada dalam hantaran kaum hindu. Bile sesuatu amalan tuh wajib dalam agama lain, maka ia akan dikira mengikut amalan agama tu. Lagipun, orang zaman sekarang, tak makan dah sireh-sireh nih. Kalo wat hantaran pon, membazir je. Last-last buang jugak kann..




6. UPACARA MEMOTONG KEK PERKAHWINAN

Perbuatan ini juga bukan berasal dari syariat Islam, bahkan berasal dari budaya orang kafir dari masyarakat Kristian. Malah ia juga menyerupai atau mengambil syi’ar kaum Majusi (penyembah api) sekiranya kek tersebut disertai dengan nyalaan lilin.




7. MEMBUKA AURAT
Ramai kaum wanita sekarang mendedahkan aurat bila melangsungkan perkahwinan. Ada jugak yang asalnya bertudung, tapi bila tiba hari perkahwinan sanggup buka tudung dan mendedah bahagian-bahagian aurat tertentu.
Sedangkan Allah s.w.t berfirman: “Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangan dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (aurat) kecuali kepada (mahram mereka).” (Surah an-Nuur, 24: 31)




8. MENCUKUR KENING 
Sabda Rasulullah s.a.w: “Allah melaknat orang yang membuat tatu dan wanita yang minta ditatu, wanita yang menyambung rambutnya (dengan rambut palsu), yang mencukur alis (bulu kening), dan yang minta dicukur, dan wanita yang merenggangkan giginya untuk kecantikan sehingga mengubah ciptaan Allah.” (Hadith Riwayat al-Bukhari, no. 4886)

Monday, 14 May 2012

Skin79 Gold BB Cream Review





Assalamualaikum...


Hello beautiful readers...
Entry kali nih nak buat review pasal bb cream from skin79. Aku lebih suka pakai bb cream daripada foundation sebab texture dia lebih ringan dan hasilnya pon nampak natural gitew uolls. Foundation pulak, aku kureeng sikit sebab tak reti nak cari colour ngan tone kulit. huhu..


my feveret bb cream
Skin79 triple gold beblesh balm. they meant to say "blemish"
Available in 2 type. Yang satu lagi, hot pink label.

yg nie sesuai untuk kulit yang berminyak. 
Awesome packaging!


About Skin79 Triple Function Gold bb cream :

- more hydrating than the pink

-  sunblock protection with spf 25

- wrinkle improvement

- oil control

- nutrition of gold and caviar extract

- effective in whitening





Available in one shades : natural





korang pulak suka pakai apa? share lah..k.bye.

Khasiat Kekacang




Assalamualaikum..




Siapa suka kacang? Kalau tak suka, memang rugi a, sebab banyak giler khasiat kekacang nih tahu?? Ada pelbagai khasiat yang amat baik untuk kesihatan tubuh badan kita. Antaranya, dapat merendahkan paras kolestrol dalam darah dan juga paras gula untuk pesakit diabetis.


Bagi gadis-gadis yang pentingkan kecantikan dan ingin mengekalkan secara semula jadi, amalkan je kekacang setiap hari. Ini kerana kekacang dapat mengekalkan keremajaan kulit uolls. kalo takat makan kacang je  tapi cara permakanan tidak sihat tak guna gak enn..huhu.



Bukan itu jek, kekacang juga dapat menggantikan daging merah kerana ia mempunyai khasiat sama iaitu memberi sumber tenaga dan kekuatan untuk melakukan aktiviti harian. ( haa, nasib baik ada kacang sebab aku memang tak makan daging ). Untuk pengidap darah tinggi pula, kekacang yang kaya dengan sumber potassium selain pisang, dapat mengurangkan risiko pesakit ini untuk mendapat serangan strok dan penyakit buah pinggang.



p/s : Mesti ada yang allegic ngan kacang kan? huhu.kesiannye..


Thursday, 10 May 2012

Masalah Gusi

Assalamualaikum...



Anda mempunyai masalah gusi? Gusi selalu berdarah dan bengkak-bengkak?? Haa..sekarang korang tak perlu risau lagi kerana dengan adanya ubat gigi Dr.Rodzi formula (bkn dr rozmey ye), semuanya settle!




ubat gigi Dr.Rodzi formula.

Membersih serta menjadikan gusi bertambah sihat dan kuat.
Suci dan halal. Tidak menggunakan gelatin.
nk tengok hasil, kenalah try!



Ubat gigi nih dicipta oleh Dr.Rodzi. Beliau nie seorang doktor pergigian dan merupakan orang pertama yang mencipta ubat gigi gamat pada tahun 1995. Beliau pernah mendapat Anugerah Tokoh Inovasi Sains 1995 dan Anugerah Gemilang 2005.



KELEBIHAN UBAT GIGI DR RODZI :

1. of coz la sebagai ubat gigi kan..

2. Ubat kumur

3.Pecah mulut, Ulser

4.Nafas berbau

5. Mengetatkan gigi yang longgar

6.Gusi berdarah

7. Melecur

8. Merawat bisul

9. Sakit gigi

10. Gigitan serangga

11. Jerawat ( yg nih xpnh try lg..huhu)



Menggunakan pati gamat dan cengkih. Best sangat-sangat. Gusi pon dah tak berdarah bila gosok gigi. yahuu...i love it!!




\